dimecres, 26 d’abril del 2017

Coneixeu la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat? Un text pòstum de Joaquim Ferrer

Una crida a formar part de la Lliga

A càrrec de Joaquim Ferrer, president de la Lliga 2005-2016


En l’ampli i frondós teixit d’associacions que existeixen a Catalunya en els més diversos camps, que ajuden a projectar les nostres energies col·lectives, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, és una entitat creada el 1899 per l’impuls de joves amb conviccions cristianes i afany cívic i el mestratge del qui fou bisbe de Vic, Josep Torras i Bages.

L’ideari de l’entitat es concreta en el treball per donar vitalitat a la fe cristiana i, alhora, l’acció per avançar en la reconstrucció nacional de Catalunya. Aquests propòsits s’expressen en la “Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat” redactada per Torras i Bages que ràpidament aconseguí una gran difusió. Homes i dones de les generacions que han protagonitzat la vida de Catalunya al llarg del segle XX i en l’actualitat han format part d’aquesta entitat.


El primer grup de socis va pertànyer a la que forjà la Mancomunitat (1914-1924), que impulsaren la realització del Congrés Litúrgic de 1915 a Montserrat i que posteriorment treballaren constantment per a difondre els criteris que s’hi havia recomanat amb la intenció d’acostar els actes de pràctica religiosa al poble.

La segona generació fou la que col·laborà en diverses iniciatives organitzades per l’Abat Marcet, amb els criteris de pensadors com Carles Cardó i amb la projecció de l’Escoltisme a través d’Antoni Batlle.


La següent generació visqué el drama de la Guerra d’Espanya (1936-1939) i la posterior represa de l’entitat que amb l’ajut de Montserrat fou en la llarga postguerra un signe d’espiritualitat i catalanitat des de Barcelona a través del Casal de Montserrat.

A continuació, una nova generació feu present la Lliga entre els joves propiciant l’anàlisi de les realitats religioses, socials i polítiques. Posteriorment, restablertes les llibertats democràtiques, l’entitat continuà amb les dificultats que aquells anys experimentà l’associacionisme en general, per la prioritat que la societat donà al treball en les institucions polítiques.


Finalment, havent celebrat el centenari de la Lliga el 1999, en l’actualitat l’entitat continua l’acció de recolzament d’iniciatives que fan difusió de pàgines de la nostra història i d’aquelles altres accions que signifiquen un suport concret a les aspiracions espirituals i cíviques actuals del poble català.

El programa d’actuació de la Lliga és fàcil d’expressar. Es desplega cada curs amb les prioritats de ser útils a la vitalitat cristiana i de contribuir a que siguem un poble amb formes de vida justes i lliures.


Formar part de la Lliga no és ocupar un lloc d’observador en l’actual realitat catalana, és prendre responsabilitats concretes al servei del nostre poble. Si en voleu formar part, sereu benvinguts.


3 comentaris:

  1. Si,tic la sort de coneixerla Va ser per mitjà d'um matrimoni l'Eladi i la Maria grans persones fundadors de ľ escoltisme a Mallorca, compromesos, catalanistes de soca.arrel formaven part de la Lliga Espiritual . Per mitjà ďells en les vetllades ď estiu quan venien al poble . Un gran record!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament grans persones! Estem intentant rejovenir una mica l'entitat i impulsar-la.
      Gràcies pel record!

      Elimina
  2. Bon dia. Si no vaig errat el meu besavi: Joan Terrasa en fou un dels impulsors i 1r. secretari.

    ResponElimina